tisdag 22 oktober 2013

Sex och samlevnad

Detta händer i kroppen: 
Hos killen:  Killar börjar i puberteten runt 11 till 13 årsåldern. Som tjejer kan killen få fet hud i andsiktet och få finnar och pormaskar. Vissa kan få skäggväxt.  Dom går in i målbrottet och rösten ändras när man pratar, dom kan inte hantera sin röst riktigt. Det är för att adamsäpplet som killen har  blir större. Dom får hår lite överallt, börjar svettas mer. 

Hos tjejen: Tjejer kan få de emellan 11 och 12 åldern, men det är väldigt vanligt att dom får det senare eller tidigare också. Samma som hos killen får tjejen pormaskar, finnar och fet hy i ansiktet. Tjejer som killar får hår under armhålorna och svettas mer. När tjejens bröst börjar växa kan dom bli ömma.
Dom får mer underhudssfett speciellt på "höfterna och magen".  Dom får hår på könsorganet. 
Tjejer får flytningar också, oftast några år innan mensen kommer. Flytningar renar underlivet därför är det bra att ha flytningar. Sen kommer mensen, äggstockarna börjar producera ägg och det betyder att man kan bli gravid. 


onsdag 18 september 2013

Bild

1. Jag fick idén genom att kolla på glee, eftersom dom sjunger " single ladies, put a ring on it. " i ett avsnitt. Så kom på att det var lätt att måla så gjorde det.

2. Jag tog ett papper, en penna, och gjorde mallen till mobilen med min mobil. Och sen improviserade jag bara.

3.Är nöjd med färgerna.

4. Vet inte riktigt, men kunde typ kommit på mer att göra.

5. " If you like it, put a ring on it " så man fattar sammanhanget!


fredag 6 september 2013

Kulan genom ringen



Resultatet: Kulan kom inte igenom hålet. 

Slutsats: Den kom inte igenom för att molekylerna i Messing kulan rör sig mer när dem blir varma, på så sätt tar dom mycket mer plats, alltså blir kulan större när den värms upp! 



fredag 30 augusti 2013

Vilken metall leder värme bäst?


Material:
Stearinljus
Tändstickor
Koppar
Ståltråd
Kromnickel 

Hypotes: Vi tror koppar brinner bäst, för att det är bäst ström. 
Sen brinner Kromnickel upp. 
Sen Ståltråd.

Utförande: 
Vi eldar i ena änden och kollar när värmen kommer till andra sidan. 

Resultat: 
Kromnickel leder nt ström. 
Koppar blev varm vid: 7 sek
Ståltråd blev varm vid: 2 min 30 sek

Slutsats: 
Koppar brinner bäst för det är värme ledande. 
och det beror på hur lång tråden är.  
så trådarna måste vara lika långa för att kunna undersöka detta. 

fredag 23 augusti 2013

Tuggummi laboration!


Resultat:
Stimirol: Den är stark. Den tappar smaken fort. Den är inte lika stark efter en stund. Man kan inte göra bubblor. God eftersmak 1-10= den får en 4
Toy: den är stark i början tappar smaken fort Det går bara att göra små bubblor med den. Den blir godare om man har tuggat en stund. 1-10= den får en 5
Extra: Den har god smak i början. Inte stark. Smaken håller länge. Små klumpar i början. 1-10= Den får en 7
Tutti frutti: Inte starkt. Smakar gott i början. Luktar gott. Smaken är kvar väldigt länge. Man kan göra små bubblor med det. 1-10= Den får en 8
Hubba Bubba: Ingen smak i början. Kommer smak efter en stund. Mycket att tugga. Stora Bubblor.
13,5 bred på bubblan. 1-10= Den får en 9
Utförande:
Vi tog ett tuggummi av varje. En skrev å en förklarade hur tuggummit va.
Tabell: Simirol: 4 Toy: 5 Extra: 7 Tutti frutti: 8 Hubba bubba: 9
Hubba bubba var godast, för att den smakade godast osv. Den smakade jordgubb. Den smakade godast osv.

måndag 13 maj 2013

Förbränning av magnesium: 


Utförande: Ljus, degeltång, elprylar, magnesium band, Urglas, Batteri, Glödlampa Sax.


Resultat: Vit tog ett urglas.. höll magnesiumen över urglaset och tände eld på det. Det brann och smälte.  

Slutsats: Magnesium brinner väldigt bra men inte så länge. 

jag gjorde detta med Louise Andersson. 

onsdag 1 maj 2013

Hus

Vi skulle egentligen göra huset på ett program som heter " sketchup" men jag fattade inte hur man gjorde där, så jag gjorde mitt i programmet " Sweet home 3D " Vilket  jag tyckte var mycket lättare.

Jag Tänkte att 2 personer skulle bo där, med var sit  rum... en äldre person och en tonåring. Så tonåringen fick ha sitt rum i ett annat hus kan man säga, men det sitter fortfarande fast i huset men man måste gå ut för att komma in dit. Det finns bara en toalett i ett sovrum. Ett vardagsrum med bokhylla och tv osv.  Så här är filmen... vet fortfarande inte om jag fick göra huset på detta programmet, men isåfall gör jag la om det på det andra programmet.

tisdag 29 januari 2013

Örats delar och funktioner!

Bild ifrån wikipedia! 
Örat består av olika delar och det är  olika funktioner till alla delar. Även om du inte tänker på det så hör vi ljud närstan oavbrutet hela tiden. Örats delar behövs för att vi ska kunna höra och uppfatta ljud, och för att kunna göra det måste ljudet fortplanta sig genom örat till hjärnan.  Örat och hörseln är en stor och viktig del i våra liv.

Ljudvågor träffar örat och fortplantar sig in i hörselgången. Ljudet omvandlas från luft till 
tryckvågor och transportera sig till trumhinnan som får den att vibrera. Och den i sin tur fårhammaren, städet och stigbygeln att vibrera också. Vibrationerna fortplantar sig vidare till vätskan i den så kallade snäckan och får får snäckans små hårceller att rör på sig. När hårcellerna tar upp vibrationerna så omvandlar dem det till kemiska signaler som skickas tillhörselnervenHörselnerven skickar sedan elektriska impulser till hjärnan som får oss att uppfatta ljudet. 






Hörselsjukdomar:
Nervfel!
Ärftlighet !
Infektioner!
Ledningsfel!
Tinnitus!
Bullerskador!


Om man förlorar sin hörsel så är den borta för evigt och det är därför väldigt viktigt att man skyddar sin hörsel så gott man kan.

Åska och dunder, dopplereffeten.

Dopplereffekt: Tänk dig själv när du ser en polisbil som kör med sirenen, ljudet låter snabbare när den åker förbi dig och den låter avlägsnad när den har kört en bit ifrån dig. Ljudvågorna pressas ihop när den kör förbi dig och förtätas. När den har kört förbi blir det luftigare och ljudet förtunnas.

Åska och dunder: Vi ser först blixten sen hör vi mullret. Av den anledning att ljuset fördas fortare än ljudet. Ljudets hastighet är 300 000 km/s medans ljuset hastighet ligger på 340 km/s. Ljudet behöver typ 3 sekunder för att färdas 1 km. Så de innerbär att om det tar 3 sekunder för  mullret att komma så är de 1 km bort.

Eko!

Eko: Om du ropar på en bergsvägg och väntar lite så kommer ljudet tillbaka. Ljudet studsar på bergsväggen och kommer tillbaka till dina öron.
Ljudet fördubblas och förtunnas tills ljudet  försvinner i luften.

Ekolod: Det används för att ta reda på hur långt det är ifrån en båt till botten. Ekolodet utsänder signaler som skickas ner till vattnets botten. Man räknar ut avståndet med att multiplicera ljudets hastighet i vattnet som är 1500 m/s med halva tiden man fick.


Stark och svag ton, hög och låg ton, resonans!

Stark och svag ton: Om du spelar piano och om du Slår hårt blir det en stark ton, slår du löst blir det en svag ton! Även fast längden har höjts eller sänkts är vågländen den samma. 

Hög och låg ton:  En låg ton låter mycket mörkare än en hög ton!  Den höga tonens frekvens är förtätade och den låga tonens frekvens är förtunnade. Den höga tonen har högst frekvens för den slår mycket mer svängningar än en låg ton.


Resonans: Det kallas resonans när ljud försträkts. Om man slår på en stämgaffell i tillexempel en bordskant och håller den i luften ås låter ljudet väldigt svagt! Men om man slår stämgaffeln och hållet den emot bordskanten så bli ljudet mycket tydligare.  

måndag 28 januari 2013

Vad är ljud?

vad är ljud? Ljud är vibrationer i luften som gör tryckvariationer som gör sig till ljudvågor!


Ultraljud:   ultraljud är ljudtrycket med frekvens större än den övre gränsen för människans hörsel! Ultraljud är över 20 hertz så vi människor kan inte höra det,  men vissa djur som ” Hundar, katter, delfiner,fladdermöss och möss ” dom kan höra det för att dom har en övre frekvens som är större än den mänskliga ötar och därmed kan dom höra ultraljud.


Infraljud: Infraljud är en vågrörelse som framför varm och kall luft. Med en låg frekvens (under 20 hertz) så att bara människor kan uppfatta det vid kraftiga ljud nivåer.


Burktelefon!



Ljudvågorna transporteras igenom snöret. Snöret måste vara spänt för annars vibrerar de inte å då kommer inte ljudet fram. Molykylerna kan bara transportera sig framåt.



tisdag 15 januari 2013

Bullermätning!

Frågeställning: Vi skulle ta reda på hur mycket ljud de fanns i trummorna!

Material: App Buller! Buller är farligt för hörseln  ju högre buller det är ju mer skadas hörseln! Buller kan orsaka nersatt hörsen och tinnitus!

Utförande: Vi laddade ner en app som heter "app buller" och gick till musiken, mätte hur mycket ljud de lät ifrån trummorna.

Resultat: 95,7 DB i 5 minuter.